Búvópatak

Németh István Péter Azon a tavaszon, ezen a tavaszon címmel Papp Árpád alakját idézi föl a költő – 1971-ben napvilágot látott – újgörög népdal-fordításait tartalmazó füzete kapcsán.

Búvópatak, 2013. március

 

Az orvos halála címmel Németh István Péter Fekete Gyula regényéről írt elemzést, amelyből film is készült 1966-ban Páger Antal főszereplésével.

Búvópatak, 2013. február

 

Enyhe, árnyas rejtek nélkül is… címmel Németh István Péter dolgozatában azt vizsgálja, hogy Illyés Gyula költészetében hogyan jelennek meg, és mit fejeznek ki a téli fagyban álló fák, és a hideggel küszködő madarak.

Búvópatak, 2013. január

 

„Téli erdőn hópihe-nyáját tereli pásztorként a szél. Egy-egy fenyőt sejtelem jár át: nemsokára szelíd fénykörbe tér; s kifelé hallgat. A fehérlő út fölé nyújtja száz gallyát – várja készen, míg ég fele nő az egyetlen, szent éjszakát.” – Rainer Maria Rilke Ádvent című versét Kerék Imre és Németh István Péter fordításában is elolvashatják az olvasók a Búvópatak polgári, kulturális és társadalmi havilap decemberi számában, melyben a többi írás is a karácsonyi ünnepkör szellemében, a várakozás, a szeretet és a kisded születésének jegyében, kegyelmi állapotában fogant.

Angyaltrillák egy tulajdonnév előtt címmel Németh István Péter azt tanulmányozza, hogy költőink hogyan tisztelegtek versekkel a gépírónők és az írógépek előtt.

Búvópatak, 2012. december

 

Az OLVASÓLÁMPA című rovatban Németh István Péter a 70 éves Péntek Imre költőt, a Kilencek költőcsoport tagját köszönti

Búvópatak, 2012. november

 

Németh István Péter, a lap munkatársa Egy dunántúli Velencében címmel a szabadságharcos, lelkész, orvos és író Pados Jánosra emlékezik, aki a Balaton partján telepedett le és hunyt el 1892-ben.

Búvópatak, 2012. augusztus