Költészet napi beszéd

Kedves Versszeretők!

– egy el sohsem hangzott ünnepi beszéd a Búvópatak Olvasóinak –

Április tizenegyedike, Költészet napja van. Miképpen napjuk van az esztendőben még a bányászoknak, a vasutasoknak, a pedagógusoknak is, s még sorolhatnám a mesterségeket. Vagyis a költészetet magam ugyanolyan szakmának (legbelül: hivatásnak) tartom, mint a többit.
Fontos az életben, hogy mit csinálunk, s hogy kivel élünk? Igen. Igen. Igen. Ha a sors úgy adja, a költő ne csak verseket írjon, hanem lehessen múzsája közelében is. Fontosabb hirtelen nem jut az eszembe ebben a kis alkalmi megnyilatkozásban.
1964 óta ünnepeljük e napon a költészetet. József Attila, nékem az egyik legkedvesebb költőm és emberi példaképem, a mai napon született. S Ő még azt is megengedi, hogy vele együtt elmondhassam: „Költő vagyok.”
Ez a fényes árva zseni, szerintem, csak örül, hogy nem egyedül született az írástudók közül április 11-én. Esterházy Antal herceg 1738-ban, Gróf Leininger-Westerburg Károly tábornok, az aradi vértanú, 1819-ben, Márai Sándor író s költő 1900-ban, Lakatos Menyhért író 1926-ban látta meg a napvilágot, aminek fényessége először 1905-ben bánthatta Attila szemét.
Ahogy minden gyermek, úgy én szintén mozdonyvezető szerettem volna lenni, ha megnövök. Nem lettem azzá, ám ugyanúgy a fantaziálásommal is dolgozom, miképpen akkor játszhattam. Felnőttem, s nem tudom, mikor lesz, lehet-e rám annyi szüksége a világnak, mint arra a vasutasra, aki Magyarország térképét hozta ki szemfedőül József Attilának a szárszói állomáson. Nem szűnök meg addig verset játszani. Ahogy Sigmund Freud (akit Attila is igen szeretett) írta: „minden játszó gyermek úgy viselkedik, mint egy költő, amikor saját világot teremt magának, helyesebben, világának dolgait, új, neki tetsző rendbe sorolja.”
József Attila tudatosította bennem, hogy nem tehetünk mást felnőttként sem, mint hogy elrejtjük a szégyenelni való vágyainkat, majd versben megvalljuk őket a világ színe előtt:

Oldal: 1 2 3 4

Megjegyzés hozzáadása

Megjegyzések hozzáfűzéséhez be kell jelentkeznie.